söndag 22 januari 2012

Nyårsmarschallerna lyser och välkomnar Drakens år!




Nyårsdessert med vaniljkesella, skorpsmulor och hallon!
Mitt emellan lunch och middag!


Kycklingenchiladas med jalapeno och tomatillosås!

Kyckling, paprika, tomat, majs, tacosås, ost inrullade
i tortillabröd!

Jag har ägnat mig åt att ta reda på tvätt. Nu ska det bara sorteras in i sina garderober också!


Ja nog får Sudden motion idag!!


Tết



Det kliar under gipset idag, knäet värker, mitt obefintliga tålamod börjar ta slut och det är som om allt som hör ihop men knä och gips påminner mig hela tiden. Men nu är det bara tre hela dagar kvar.....varav två hör ihop med Tết.

Nyårsafton idag, jag skulle tro att det blir en lugn dag med lite eget firande fram på kvällen.
Fast den här gången väntar vi inte in tolvslaget eftersom det är skoldag i morgon.

Nyår i vietnam kallas Tết. Fullständigt namnet är Tết Nguyên Đán som betyder den första morgonens fest. Det infaller samtidigt som det kinesiska nyåret.
Det är den viktigaste högtiden i Vietnam och bussar, tåg, flyg är ofta fulla eftersom de flesta vietnameser återvänder till sina familjer under Tết.  Tết är en nationell helgdag bland alla vietnameser, men varje region och religion har sina egna seder.
Tết kan delas in i tre perioder, som kallas Tất Niên (Innan nyårsafton), Giao Thừa (Nyårsafton), Tân Niên (nyår), som representerar förberedelser inför Tết, själva Tết, och dagarna efter Tết.
Man firar med vänner, släkten och familjen och mat spelar en central roll i firandet. Barnen får ett rött kuvert med pengar, rött för att det symboliserar lycka.

Chúc mừng năm mới (gott nytt år) uttalas ungefär: tjuck mung nam möj, med tonaccent upp på ”tjuck”, ner på ”mung” och upp på ”möj”).