söndag 6 januari 2013

Som traditionen bjuder i vårt hus när det är Trettondagshelg åt vi Holländsk rispudding till dessert. Det var min mormor som brukade bjuda på det, med saftsås till. Men hon hade alltid strössel på också....
När jag var barn struntade jag i saftsåsen och såg till att få mycket strössel istället som jag tyckte var mycket godare. Min pudding idag var inte riktigt äkta för jag hoppade över gelatinet som ska vara i egentligen.  Fast den blev god ändå.

Nu sitter jag mätt och nöjd i soffan efter att ha ätit en god middag och därefter jobbat en stund. Nu tror jag inte att jag ska göra mer ikväll. Inte för att det saknas jobb att ta tag i, utan för att inspirationen saknas....hoppas den kommer under natten så den är på plats imorgon. Det vore tacksamt!

Jag har både tränat ett rejält pass och gått en promenad under dagen, så nu känns det i knäet. Jag tycker att det är svårt att få till en balans där det gör lagom ont....just nu gör det alldeles för ont. Det betyder förmodligen att jag har tränat för mycket. Samtidigt vill jag ju att det ska hända nåt...jag vill se rejäl förbättring. Tålamodet är snart slut nu!!


Ett litet glas med tradition.
Trettondagen, just nu talar de om åldrande på Nyhetsmorgon. Forskarna har hittat en gen hos vissa människor som gör att de lever extra länge. Därför tror man att det kan vara så att den första tvåhundraåringen redan är född...tänk att bli så gammal....
Nyss berättade de om en kvinna som blev drygt 120 år. Hon hade rökt hela sitt liv, druckit mycket portvin och inte levt så där väldigt sunt. Hon måste verkligen ha haft en gen som tillät de utsvävningarna. Vid 115 års ålder ramlade hon i en trappa når hon skulle gå och röka, bröt lårbenshalsen, opererades och levde sju år till! Det var en krutgumma det. Men tänk om det är så att fler och fler kommer att vara pigga längre, kanske leva till 120-130 år....då är det rätt tidigt att gå i pension vid 65....
Ekonomiskt kommer det att bli problem, den saken är klar.

Mattrender är också något som avhandlas den här morgonen. Surdeg, hamburgarens återkomst, mörk choklad som nu äts av alla, ovanliga smakkombinationer...sill med honung, chips med kebabsmak, lakrits i allt, ökat ölintresse med många små bryggerier till följd, stevia ett socker utan kalorier och rapsgris var några av förra årets trender.

En alldeles egen trendspaning när det gäller mat och matlagning är att fler och fler har börjat prova för oss ovanlig mat, det gör att det numera går att köpa ingredienser på våra affärer här i byn som förut enbart fanns att tillgå på nätet eller i specialaffärer i stan. Det gillar jag!


Man talar också om den positiva effekt fysisk aktivitet har på vårt välmående....där läkare skrivit ut recept på fysisk aktivitet fungerar det mycket väl, de som fått ett sånt recept tränar tre gånger så mycket jämfört med de som bara pratat med sin läkare om träning. Alltså borde ännu fler få recept på fysisk aktivitet, det är min slutsats.

En annan slutsats jag drar är att jag ska passa på att njuta denna sista lediga dag, imorgon börjar jobbet igen. Då blir det full fart direkt, veckan startar i 180,  så det är bra att var utvilad.....fast jag måste jobba lite idag, det får dock vänta till kvällen.