lördag 28 februari 2015

Läser i tidningen idag att det har blivit dags att flytta från Nygatan 16 ner till Kronan. En flytt till nya fina lokaler med nya fina möbler, växterna har fått belysning för tusentals kronor så att de ska må bra. Visserligen kommer det inte att finnas personliga arbetsplatser till alla, något man om några år säkerligen kommer att få ändra på då det visat sig att många mår dåligt av att inte ha en egen plats att sitta vid.

Dessutom tror jag nog att många kommer att "muta in" egna arbetsplatser...vanemänniskor som de flesta av oss är. Vilket gör att vissa kommer att få svårt att hitta någonstans att sitta och jobba....

När sen tillräckligt många mått dåligt tillräckligt länge kommer man utan problem att lägga ner ett antal miljoner på att bygga om igen så att alla får personliga arbetsplatser. Detta är visserligen bara något jag förutspår, det är ingen sanning ännu.

Jag blir i alla fall provocerad, väldigt provocerad.

Själv arbetar jag på två skolor. Vid den ena skolan finns inte plats för alla verksamheter, vilket är ett jättestort problem. Det finns inte ens arbetsplatser så att de flesta i personalen kan sitta och jobba samtidigt. Sex personer ska dela på en arbetsplats...snacka om huggsexa.
Det råder väldigt ojämn temperatur i skolan under alla årstider. I något rum kan det vara jättevarmt medan det i något annat är riktigt kyligt. Att sätta sig på stolarna i matsalen gör att man önskar att det fanns ett sittunderlag på stolen.
Det blåser friskt från alla fönster under den kyliga årstiden. Under soliga dagar kan vi däremot bada bastu inomhus varje dag!
Skolgården är ett eget sorgebarn, det finns knappt några saker kvar att leka med eftersom det inte pågår något underhåll. Det innebär att när lekredskap döms ut plockas de bara bort utan att något nytt kommer istället. Det pågår ett plåstrande och lappande i verksamheterna för att få det att fungera. Just nu sliter personalen med en akutlösning igen....vilken i ordningen vet jag inte....

På den andra skolan jag arbetar är det inte så mycket bättre, snarare sämre. Där finns inte heller plats för alla verksamheter, den har läckande tak (vid regn hälsar det gärna på inomhus), dålig luft, mögel på sina håll, ojämn värme, stolar till eleverna som det inte ens duger att sitta fem minuter på utan att få ont i ryggen. Faktum är att det inte ens finns hela uppsättningar i alla klassrum. Där pågår också ett lappande och lagande av befintliga lokaler. Lokaler som ska byggas om för att bli en framtidens skola. Vilket skämt!

Allt detta jag beskrivit är bara en liten del av de problemområden som finns, listan skulle kunna göras mycket längre......myyyycket längre....

Det är därför jag blir provocerad...jag ser hur vissa verksamheter i kommunen utan problem får ändamålsenliga lokaler medan andra verksamheter (läs barn och ungdomar) får stå tillbaka. Jag ser hur det skjuts till pengar till både det ena och det andra utan problem. När det väl satsas inom vår verksamhet blir det gärna med plåstermetoden.

Det ska inte behöva gå så långt att eleverna måste ordna en strejk för att göra sin röst hörd (vilket i sig leder till ett värdegrundsproblem för skolan då de elever som inte får eller vill strejka ställs utanför).

Nej, gör om, gör rätt! Börja satsa på framtiden, barnen och ungdomarna NU!!!