söndag 19 juli 2015

Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson


Igår läste jag äntligen ut boken om Nombeko, det är hon som är analfabeten. I alla fall till en början är hon analfabet. Att räkna är inte det enda hon kan visar det sig. Genom en lång rad mer eller mindre osannolika händelser hamnar hon till slut i Sverige hos en man som inte finns. 

Jag hade väldigt höga förväntningar på den här boken då jag verkligen gillade hundraåringen. Visst den var bra, skriven med humor och värme men där det osannolika i hundraåringen kändes rimligt blir det i den här boken bara...ja vad?....jo osannolikt och lite väl långsökt för mig och min smak. Fast som tur är lyckas ändå Jonas glimta till emellanåt för att bibehålla mitt läsintresse, tack vare den värme han har i sitt skrivande och tack vare första delen av boken som var en riktig bladvändare.

Trots allt är den är helt klart läsvärd om än den svackar något från mitten och mot slutet av boken. Jag gillar i alla fall huvudpersonen Nombeko och de tre kinesiskorna! 

Strax efter midsommar tystnade småfåglarna. Efter att de nu varit ganska tysta ett tag börjar de nu att höras igen. Alla småungar piper i de bon som finns runt vårt hus i väntan på att mamma och pappa kommer med smarriga maskar eller insekter. Det är ett tufft jobb att vara förälder i fågelvärlden just nu.

Gråväder ute, men uppehåll. Hoppas att det låter bli att regna idag då sonen har utomhusträning. Men skulle det regna är det ju tur att han inte är gjord av socker. Fast det blir inte så roligt att jobba på backen om det är blött.....Vi behöver inte åka till stan i alla fall, hans träningskompisar kommer hit istället.

Just nu sover han och några kompisar i källaren och det får de fortsätta att göra några timmar till. Det lär de behöva, de var uppe ett tag....

Snart kommer tips på en bok igen, den tog lite tid att läsa för jag blev inte helt såld....varför berättar jag så småningom i ett eget inlägg.

På teven gör de drinkar just nu, både färgglada drinkar och de som inte lyser så starkt. Goda ser de ut att vara i alla fall. Fast inte är jag sugen på någon drink nu, istället börjar frukostmagen kurra. Undrar om jag kan äta av kladdkakan jag bakade igår....det är ju ägg i den och det brukar man ju äta till frukost.....