fredag 8 juli 2011

12 timmar sen sist

Nu har det gått ett halvt dygn sedan jag skrev sist. Dagen har varit toppen. Skjutsade sonen och hans kompisar till Mellanselsbadet. Sen åkte jag hem och la mig i solstolen och läste. Först läste jag ut  "Den femte årstiden" av Mons Kallentoft. En mycket bra bok men bitvis väldigt obehaglig. När den tog slut började jag på "I natt är du död" av Viveca Sten. Efter att ha läst en bit in i den var det dags att hämta badpojkarna. När det var avklarat åkte vi till stan och hämtade biljetter till Harry Potterfilmen, åt glass och handlade lite. Pizza till middag, om en stund en liten ostbricka så här på fredagskvällen och förstås fortsatt läsande...och lite friidrott.
Nu blev ljuden svenska igen, inga bullrande lastbilar eller vägarbeten, bara en alldeles vanlig varm morgon ackompanjerad av ljudet från en gräsklippare och det är inte heller så illa!

Trafikljud

Det är något alldeles speciellt med en varm sommarmorgon när man väcks av lastbilar och vägarbeten. Att höra sopbilen tömma tunnor eller hur de jämnar till gropar i vägen. Sopbilen som sopar upp överflödigt grus. Att vakna en tidig morgon till ljudet av lastbilar, det får mig att tänka på semster utomlands. Det som i resekatalogerna beskrivs som att viss trafik kan upplevas störande...Till exempel det bättre begagnade hotell jag en gång bott på i en liten by på Korfu, med den enda huvudgatan rakt utanför vårt fönster. Eller i Turkiet där soptunnorna rakt nedanför vårt hotell tömdes tidigt varje morgon...Det får mig också att tänka på den otroligt sunkiga, slitna lägenheten jag bodde i med min dåvarande pojkvän i Australien. Den låg bakom hans Takeaway och hade definitivt sett sina bättre dagar. Men med lite färg och ett ihärdigt skrubbande fick vi den beboelig. I alla fall bitvis.  Eller på Kreta. ..ja listan över platser jag förknippar med den typen av ljud en varm morgon kan göras lång. Det får mig att längta ut i världen igen till andra platser där lastbilarna tömmer sopor nedanför balkongen tidigt på morgonen, där det är varmt, där tempot är ett annat än här hemma. Där man kan glömma vardagen för ett tag, inga måsten eller saker som måste göras utan man kan bara ta dagen som den kommer. Därför bestämmer jag mig nu att alla varma dagar den här sommaren ska ägnas åt att göra bara det jag absolut vill, inga måsten alls! Faktiskt kan jag tänka mig det scenariot även regniga dagar....