lördag 18 augusti 2012

I kväll fick vi en trevlig överraskning. Willy från Köln hälsade på. Han var gift med Birgitta som var ägare till vårt gamla hus på Olympiavägen när jag köpte det. Från början när vi bodde i huset kom de båda och hälsade på varje sommar, men sedan Birgitta gick bort för ett antal år sedan kommer han själv. Det är lika trevligt varje gång. Trots att jag bara har träffat honom en gång varje sommar i elva år är det som att träffa en kär gammal vän. Tänk vad olika det kan vara med människor, vissa får man den där nära kontakten med på en gång, så är det med Willy.


Willy från Köln.
Efter att ha pratat och skrattat ett tag åt vi middag, Nasi goreng,  innan han åkte tillbaka till Gästis där han bor medan han är här i Bredbyn. Nu ska jag nog sätta mig nere i tevesoffan ett tag, kanske se en film med Sudden eller så slötittar jag bara och zappar runt....


Vid vårt förra hus hade vi massor av vinbärsbuskar men det har vi inte här. Det finns en svartvinbärsbuske som inte har tagit sig ännu, bara tre bär. Men så var den liten och nyplanterad i höstas. En rödvinbärsbuske som slagit rot mitt i en rönn har vi också. Precis där stammen delar sig har finns en liten buske. Där blev det fem bär, men de hann fåglarna äta upp. (Undrar om det på nåt sätt går att få upp den och plantera den någon annanstans...?)

Däremot finns två krusbärsbuskar och sen har vi satt sonens krusbärsbuske i landet nedanför altanen. Där blev det mycket bär i år. På de buskar som alltid funnits här har det nästan jämt blivit mycket bär. Tyvärr har det ofta varit så att lagom till att de mognat och det har varit dags att plocka dem har vi kommit ut och sett en upptrampad ring i gräset runt busken....där inte ett bär funnits kvar.....Lite snopet, man kan ju tycka att någon liter borde lämnats kvar som tack men icke....

För några år sedan när de som vanligt blivit plockade tröttnade mamma på att det hände varje år och eftersom buskarna började bli rätt gamla och risiga också hjälpte jag mamma att klippa ner dem helt.
Nu är det två år sedan och idag när jag smakade på bären insåg jag att det är ungefär en vecka kvar till dess att de är helt mogna. Men i år tänkte jag att det är bättre att förekomma än att förekommas...så jag plockade dem fast inte alla bär var helt mogna. Jag tänker nämligen prova att göra krusbärsgelé med mynta och chili...det borde bli gott. Så tre härliga liter krusbär blev det. Som vi får njuta av själv!!
Undrar just om den eller de som brukar plocka bären blir lika snopna som vi brukar bli när buskarna är tomma på bär.....??
Tre liter krusbär.
Vaknade av ett surrande i morse strax efter sju och tänkte att nu har den här klockradion lagt av också. Ut med handen och slog till den men ljudet tystnade inte. Då insåg jag att ljudet kom utifrån, så jag kunde lugnt lägga mig tillrätta och somna om.
Fast det visade sig att de var lättare sagt än gjort...så efter ett tag hämtade jag tidningen och gjorde lite kaffe.

Läste i tidningen idag om hemliga kantarellställen. Tänk vad många såna det finns, min pappa hade också ett. Han berättade för mig var det var, men jag följde aldrig med honom dit, jag var sällan hemma och hälsade på under kantarelltiden. Men jag tror att jag hittade stället för tre år sen under älgjakten, tyvärr ligger det svårtillgängligt till, så med mitt knä och eländiga lårmuskel är det inte så lätt att ta sig dit. Men en bit in i skogen tar jag mig i alla fall. Dels är det bra träning, dels är det härligt. Jag får låta bli de områden där det är störst nivåskillnad bara. Problemet med hemmaskogen är att den i princip bara består av jättestora nivåskillnader....

Vädret verkar bli varmt och härligt även idag, vi får se vad vi hittar på. Tvätta måste vi göra, det kan vara skönt att ha kläderna i garderoben i stället för i tvättkorgen. Framför allt är det trevligt om de är rena....både för oss själva och för alla som är runtomkring. Passar det kanske vi åker ut till härbret ett tag.

På Nyhetsmorgon berättar de att Ulf Lundell tänker släppa en skiva och ställa sig på scenen igen, även om han för ett år sen hävdade motsatsen. Old man, still going strong!

I huvudet surrar tankar på undervisning, olika arbetsområden, mål och förmågor.....Tänk att det är så svårt att släppa tankarna på jobbet när det är helg. Det gäller framför allt så här i början av terminen, när allt ska starta upp igen. Jag brukar bli lite bättre på att låta jobbet vila när vardagslunken kommit igång på allvar. Fast jag tycker ofta att många goda ideér och tankar dyker upp när hjärnan har chansen att hamna i viloläge, alltså kvällar och helger....Men idag tänker jag strunta i jobbet, tar nog tag i det  morgon istället för då verkar vädret bli aningen sämre.

I går blev min gräsklippare med trasigt driv hämtad och återlämnad. Allt inom loppet av några timmar. Nog är det rätt bra att köpa maskiner på hemmaplan, snacka om service...jag behövde inte ens lämna in den själv. Nu är den hel igen, varken jag eller reparatör förstod varför den hade gått sönder...men med sån reparationsservice känns det bra. Jag kan lugnt klippa om en vecka, eller så,  i trygg förvissning om att få hjälp om det krånglar igen.

Nej nu är det dags, dagens första tvätt ska in i maskinen!