söndag 19 augusti 2012

"Att läsa högt för barn är nödvändigt för att de ska kunna bli läsare"

Sådär, den desserten satt fint efter att ha läst en bok om läsning, Böcker inom och omkring oss, av Adain Chambers. Jag har hunnit halva boken och ska börja med den delen som handlar om boksamtal.

En underbar bok med många kloka tankar att ta med i undervisningen. Den belyser vikten av att få läsa minst en gång varje dag i lugn och ro, i en miljö lämplig för läsning. I skolan eller hemma. Att läsa innebär inte nödvändigtvis att läsa tyst själv, utan att läsa kan också vara att få ta del av högläsning till exempel.
Boken berättar också om de upptäckter moderna hjärnforskare har gjort om vad som händer i vår hjärna när vi läser och vilka förutsättningar den behöver för att kunna utveckla läsandets konst. En mycket intressant bok som jag kommer att läsa om igen....Den innehåller ju så mycket mer än jag beskrivit här så mitt tips är att läsa den själv.
Glass med banan, hallon och hemgjord chokladsås!
Nu sitter jag mätt och belåten i soffan och slappar ett tag igen. Jag har suttit med jobbet några timmar och eftersom sonen lagade middag kunde jag fortsätta ända till dess att han dukat fram. Nu sitter jag som bäst och funderar på om det är läge för mer jobb, eller inte.....Jag tror att jag struntar i det och går ut och sätter mig i solen en stund i stället.
Oj, det har redan blivit eftermiddag....hur gick det till? Jag har i alla fall hunnit med en del av det jag föresatte mig att göra idag. Tvätten bortplockad, sängen renbäddad, protokoll skrivet, krusbärsgelé kokt och upphälld på burkar, skördat lite persilja har jag också hunnit med.
Nu sitter jag ner en stund och njuter en mugg kaffe medan jag funderar över fortsättningen. Det är ju mina jobbsaker kvar....men jag har ingen inspiration. Var är den? Behöver den nu......
Nåja, kommer det ingen inspiration idag är det ändå ingen katastrof, det jag hade tänkt göra handlar om långsiktiga saker och de kan vänta lite. Jag fortsätter njuta av mitt kaffe en stund till.
God gelé!
I dag är det gråmulet ute, om än rätt varmt ändå. Det gör att det kommer att bli lättare att göra saker inne. Planerna är att ta reda på tvätten sen i går, göra krusbärsgelé och sätta mig med skoljobb. Jag måste också ut i garaget och tvätta några penslar idag. Renskriva ett protokoll får jag inte glömma bort.

Usch vilken släktfejd det var i Malmö igår, mellan hundrafemtio och tvåhundra personer slogs, undrar om maten inte smakade bra eller...?
Assange ska också göra ett uttalande idag från Ecuadors ambassaden, han kan ju inte gå ut, då riskerar han att gripas, därför undrar nu alla hur han ska göra....ska han luta sig ut genom ett fönster eller?

Nya trenden är att äta mat utifrån PH-värden. Man ska ta reda på vilket värde ens egen saliv, urin eller blod har och sen kan man styra matintaget efter det, kroppens PH behöver neutraliseras, då mår man allra bäst. De intervjuar en kvinna som gått från att inte må bra alls till att vara pigg och frisk igen. Sur kontra basisk mat.
Pust, jag blir alldeles matt, hela tiden kommer nya rön om vad man ska eller inte ska äta. Vad som är nyttig eller inte varierar stort med vem du frågar.

I morgon kväll börjar Dallas igen, såg precis en trailer. Jag såg inte Dallas när det begav sig sist annat än den allra första säsongen, sen tyckte jag att det blev....ja, bara för mycket.....Men när man ser JR:s blick i teasern så nog blir man lite nyfiken ändå. Snacka om att kunna se ondskefull ut.
Jag har ännu inte sett nån av de kvinnor som var med i förhandstittarna, de som vaknade med full make-up och nyfriserat hår.....Undrar hur det blir med dem?
Fast vi har ändå inte hunnit hem efter träningen i morgonkväll, så vi får nog höra vad alla andra tyckte om programmet i stället för att se själva.