söndag 15 december 2013

Nu har jag kommit hem efter att ha fått en rejäl dos julstämning. Vilken fantastisk julmarknad de bjuder på i Östergensjö PerOrs. Underbart juliga marknadsstånd, eldkorgar och marschaller överallt. Tittar man in i skogen kan man se små gömda tomtar. I alla stugor lyser levande ljus och granarna ståtar med pynt och ljus. Granrisdekorationer överallt där de passar, inne och ute. Jag är stum av beundran över allt fint jag ser överallt. 
Vilket enormt arbete familjen som står bakom detta lägger ner varje år. Tack för att ni gör så att jag och alla andra som besöker er får ta del av detta. En julmarknad i världsklass!!
Granbeklädda marknadsstånd.
(Jag väntade länge på att ta den här bilden, det var folk i vägen hela tiden)
En titt in genom ett av fönstren i fikastugan.
Klädda granar fanns i alla hus och stugor. 
Några av alla marknadsstånd.
Juleljusen lyser i granen.
I alla hörn finns små juldekorationer.
I fönstren lyser ljus.
Många besökare passade på att göra ett besök på den finaste julmarknaden någonsin!
Det är en stilla, stilla morgon den tredje söndagen i advent. Ute ligger ett tunt lager med snö men det är milt därför är risken stor att den här snön inte stannar den heller. Här inne är det också lugnt och stilla. Med en kaffemugg och tända ljus njuter jag av stillheten och känslan av att inte behöva ha bråttom. Sonen sover fortfarande och det lär han nog göra ett tag till, han mår inte så där jättebra därför tar han en vilohelg från träning och andra aktiviteter. Det gör honom nog gott hoppas jag. Att det sedan är en av de bidragande orsakerna till att jag får en lugn söndag talar vi tyst om.

Sent igår kväll kom jag plötsligt på att jag hade glömt att göra trillingnötter och brända mandlar. Jag som tyckte att jag hade gjort godis så att det räcker och blir över men att vara utan brända mandlar och trillingnötter? Känslan och suget efter de små godsakerna blev plötsligt akut.......det blir nog till att fortsätta godistillverkningen senare under dagen.

Först ska jag dock skriva några texter, ett och annat protokoll och fixa några saker till ju-jutsun. Min förhoppning är att jag ska få tummen ur så att det är gjort när sonen väl vaknar och det är dags att adventsfika. Då har jag nämligen inga måsten alls resten av dagen. Vill jag gör jag resten av godiset, kanske bakar jag även sockerskorporna som definitivt är ett måste när det är jul. Faktiskt ett av de få måsten jag har...det är skorporna och det torkade älgköttet med sichuanpeppar (min skinka). Okej mammas rullströmming också......Å andra sidan om jag inte vill göra godis eller skorpor struntar jag i det....

En tur till Östergensjö och marknaden ska det bli i alla fall. Då brukar julstämningen infinna sig på riktigt...det är den finaste julmarknad jag vet. Förut var det Jamtli som tog den platsen i mitt hjärta men inte nu längre.....Jamtlis marknad är visserligen större men den slår inte Östergensjös marknad vad gäller julstämning, genuinitet eller skickliga hantverkare för den delen. Nu tar jag en kaffemugg till och sätter fart med det jag ska göra sen gör jag bara det jag vill resten av dagen.