söndag 17 augusti 2014

Efter en seg start igår, den egna sängens värme och mjukhet höll mig kvar länge, fick det bli en trädgårdsdag. Först klippte jag gräset, bitvis var det väldigt långt och på de ställen där gräset inte växt så mycket var det istället fibblorna som tagit över så hela mattan behövdes klippas.

När jag kom längst ner på tomten blev jag lite arg en stund. Vårt vildvuxna hörn på tomten med rosenbuske, malvor (och i och för sig en del ogräs) var borta....när ansvariga för att slå runt elskåpet i slänten mot vägen gjorde det tyckte de att det var deras skyldighet att meja ner växtligheten på vår tomt också....fast de kom nog av sig lite när de upptäckte en ljuslykta mitt i allt för de lämnade en tufsig malva i ena hörnet.....Ingen katastrof i och för sig men lite surt då rosenbusken äntligen började ta sig och få lite storlek.

Positivt var att krusbärsbuskarna och körsbärsträdet dignade av bär. Inga fåglar eller krusbärstjuvar hade varit i farten ännu. Alltså var det bara att börja plocka, mamma kom och hjälpte till så det gick fort att plocka av både krusbärsbuskar och träd. Eftersom många av körsbären växte högt upp kändes det väldigt tryggt att ha någon som höll i trappstegen när jag stod högst upp på den och tog ner de röda bären....fast jag lämnade faktiskt några till fåglarna. 

Nu har det blivit dags att ta hand om det som plockades igår. Det ska bland annat bli körsbärslikör, körsbärssaft och krusbärsgelé. Blir det lite krusbär över fryser jag nog in i små förpackningar för att ta fram en kall vinterdag för att få lite smak av sommar då, kanske i form av en paj eller kräm. 


Många fina körsbär, tänk att jag hann före fåglarna i år.
Till och med krusbären hann plockas innan krusbärstjuven dök upp.