lördag 23 augusti 2014

Just nu sprider sig "ALS ice bucket challenge" som en löpeld bland många av jordens länder. Det är ett sätt att sprida medvetenheten om den fruktansvärda sjukdom som, bland så många andra, min pappa drabbades av. Man häller iskallt vatten över sig, filmar det hela och lägger ut filmen på internet samtidigt som man uppmärksammar någon organisation eller forskningsfond som arbetar på att lösa gåtan ALS.
Vem som startade det hela är inte helt klarlagt men äran tillskrivs oftast Pete Frates och hans vän Pat Quinn, båda ALS-patienter. De upptäckte denna utmaningsform i juli detta år. Då var Pete alltför sjuk för att själv utföra utmaningen så han bad släkt och vänner göra den åt honom (enligt kvällstidningarna). Sedan har detta spridit sig över hela världen.

Att samla in pengar till forskning runt denna fruktansvärda sjukdom, som det inte finns något som helst botemedel till, är för mig en hjärtesak med tanke på att sjukdomen tog min pappa och fortsätter sin grymma framfart. Dessutom hoppar den ner i åldrarna med drastiska steg. Därför är det så viktigt med pengar till forskning.

Skänker man pengar till exempelvis Hjärnfonden går en del av pengarna till denna så viktiga forskning. Då är det till exempel Peter M Andersson som forskar vid Umeå universitet som får ta del av dem. Men vill man säkert veta att alla pengar man skänker går direkt till forskarna i Umeå föreslår jag att pengarna sätts in direkt på postgiro 78 14 71-8 istället. Då kommer de till Forskningsfonden för Klinisk neurovetenskap i Umeå utan någon som helst omväg.

Att jag tycker att det är viktigt att pengarna går just till Umeå beror på att där finns världsledande forskare inom detta område, det är där man har lyckats hitta början på några små ändar att nysta i när det gäller den vedervärdiga, hittills alltid dödliga sjukdom. I alla fall jag hoppar över det där iskalla vattnet, jag sätter in pengarna direkt!
Men jag vill på inga sätt förringa de som drar uppmärksamhet till detta genom att hälla isvatten över sig, alla sätt att dra in pengar är bra, så fortsätt gärna, fast jag gör på mitt sätt!