söndag 9 november 2014

En gråmulen morgon och trafiken är tät utanför sovrumsfönstret. Flygtragiken alltså. Fåglar i olika storlekar flyger till och från rönnarna för att äta av de stackars bär som är kvar. Men eftersom rönnbärsskafferiet börjar tömmas så får det nog bara bli mellanlandning där framöver. Å andra sidan har jag sett att småfåglarna gärna sitter där och äter andra frön som de plockat med sig under vägen.

Här i huset är det lugnt ännu ett tag innan det är dags att ta tag i dagens alla ska-göra-saker. Därför passar jag på att ta tag i den utmaning jag fick för ett tag sen om att lista mina favoritböcker. Utmaningen kom på facebook men jag skriver här, det är enklare att redigera och ändra i bloggen. Här kommer därför en lista på inte bara favoritböcker utan böcker som betytt saker för mig, fått mig att fundera eller helt enkelt bara att må bra.


  • Kalle Kanin, Ole Risom och illustrerad av Richard Scarry. Den första bok jag kommer ihåg. Jag minns att jag kunde hela boken utantill redan innan jag läste själv, så många gånger hade jag fått den läst för mig. Den handlar om en liten kanin som bor i ett ihåligt träd, sedan får man följa honom året runt. Lite kuriosa i det hela är att när jag arbetade som au-pair i Miami fanns den boken på engelska i familjen. På engelska heter den I am a bunny och var lille Daniels favoritbok. "Hi, I am a bunny. My name is Nicholas..". Glädjen var stor när jag under förra sommarens storstädning av uteförrådet hittade boken i gömmorna. 
  • Laura IngallsWilders böcker om nybyggarlivet i slutet av 1800-talet. Jag kommer fortfarande ihåg hur jag gick runt på biblioteket någon gång under grundskoletiden utan att hitta något att läsa. Bo R Holmberg som då var vår skolbibliotekarie satte den första boken i handen på mig och sa: -Läs den här. Efter några sidor var jag fast. Böckerna är definitivt inte lika rosenskimrande som den tv-serie som sedan gjordes. Jag kommer ihåg ett tillfälle när det nog var extra sorgligt i boken hur jag satt här hemma med tårarna rinnande och mamma undrade hur det var fatt. 
  • Tolkiens trilogi om Härskarringen var de böcker som fångade mig därnäst. Där tog det nog femtio sidor innan jag satt fast i en värld som sen dess har fascinerat mig. Efter att ha läst trilogin har bokhyllan fyllts på med en lång rad Tolkienböcker. När det inte fanns mer att läsa där har Fantasyvärlden fortsatt att fascinera mig, böcker inom den genren är överrepresenterade i  min bokhylla. Brooks, Eddings, Feist och många andra fantasyförfattare finns representerade i bokhyllan.
  • Gustaf Fröding. Jag har en vältummad bok med hans samlade dikter. Den har jag läst (och läser fortfarande) många gånger och där finns små guldkorn för livets olika tidpunkter. Det går nästan alltid att hitta något som passar med den egna sinnesstämningen. Behövs inte sägas mer egentligen....han var mästerlig i sitt sätt att dikta. Sedan har vi ju Nils Ferlin, Karin Boye och Dan Andersson också förstås....
  • Förvandlingen, av Franz Kafka. Denna märkliga bok kommer jag ihåg från gymnasietiden när det var obligatoriskt att läsa och analysera den. Tanken att vakna i sängen en morgon och vara förvandlad till skalbagge...hur märklig är inte den. Jag minns att jag först tyckte att den bara var konstig men efter ett tag började jag fundera lite djupare när det gäller bokens budskap. När George förvandlades till skalbagge började hans familj alltmer behandla honom som ohyra....där går att dra många paralleller till hur människor behandlar varandra. 
  • Vad som än händer av Debbie Gliori. Återigen en barnbok, den här gången en bok jag själv läste för min egen son när han var liten. Den handlar om en liten rävunge som är på bråkigt humör och undrar om hans mamma kan älska honom vad han än gör. I slutet av boken funderar Liten på vad som händer när man dör, finns kärleken kvar då? En otroligt fin och varm bok. 
  • Leon Uris och de böcker han skrivit. Den första bok jag läste av honom skedde också det under min tid som au-pair i Miami, Mila 18. I familjens bokhyllor fanns flera böcker av samme författare och jag plöjde dem alla. Det är framförallt böckerna om Israel och de böcker som handlar om judar och nazismen jag har läst. Gripande böcker med bitvis otäcka beskrivningar av vad människor gör med varandra. Därför läste jag alla hans böcker på engelska, jag tror att jag tyckte att jag hade lite lättare att hålla det onda, elaka ifrån mig då. 
Jag skulle kunna göra den här listan mycket, mycket längre. Det finns så många böcker som betytt och fortfarande betyder mycket för mig. Men jag stoppar här....annars fortsätter jag hur länge som helst.