onsdag 13 maj 2015

Tiderna förändras, det konstaterade jag igår när jag gjorde mina timmar på biblioteket. När jag började där för sådär en tio år sedan var det mycket som var annorlunda. Förutom placering av böcker och datasystem som ändrats är de största förändringarna hur datorer används och hur utlåningen av cd-skivor och filmer ser ut.

Jag kommer ihåg att datorerna ständigt var bokade, en halvtimme åt gången. Ofta fick jag hjälpa elever när de som satt där inte flyttade sig när deras bokade tid var slut. En dag utan att det var fullbokade datorer hörde till ovanligheterna. Nu är det istället så ovanligt att någon sitter där att bokningar knappast behövs längre.....

Dessutom var det högtryck på utlån av musik och filmer. Det reserverades cd-skivor och lånades friskt. Faktum är att jag inte kommer ihåg hur många år det var sedan jag sist hanterade en cd-skiva eller dvd som utlån....allt har ju blivit så mycket enklare med alla nättjänster för musik och film.

Det som inte förändrats särskilt mycket är dock boklånen, de åldrar jag har förmånen att träffa lånar fortfarande många böcker. De allra flesta med glädje och läslust. Precis som de ska vara alltså! För som tur är behöver ju det ena inte utesluta det andra.